Wet DBA en ZZP
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) heeft vooral tot doel schijnzelfstandigheid tegen te gaan en stelt eisen aan de samenwerking met zzp’ers.
Zo moeten zzp’ers hun werk vrij kunnen indelen en herkenbaar hun eigen bedrijf vertegenwoordigen, ze mogen alleen gebruikmaken van hun eigen gereedschappen, vervoermiddelen, benodigd materieel/materiaal, apparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen en mogen eventueel een plaatsvervanger inschakelen om het werk te verrichten. Kortom een ZZP-er moet zich volledig zelfstandig in het economische verkeer kunnen bewegen voor eigen rekening en risico. Wordt niet aan de voorwaarden voldaan, dan kunnen beide partijen grote boetes en naheffingen tegemoetzien. “Nu het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 niet meer geld, willen werkgevers toch het zekere voor het onzekere nemen en wordt massaal voor de zzp-uitzend-constructie gekozen. We hebben op die manier al veel klanten kunnen helpen.
Voor de zzp’ers maken we vooraf een loonberekening en zetten we de verschillen op een rij. Heel vaak komt men tot de conclusie om toch als uitzendkracht in dienst te treden. Je behoud de flexibiliteit, maar bent verzekerd van de ziektewet, werkloosheidswet, een gedegen pensioen regeling, vakantiegeld, vakantiedagen etcetera. Onze klant en de medewerkers hoeven zich geen zorgen meer te maken over het inhouden en afdragen van premies. De medewerkers zijn volledig verzekerd en bouwen een pensioen op. De klant loopt geen risico en geniet volop flexibiliteit, zelfs bij ziekte of terugloop in werk. Alle arbeidsrechtelijke risico’s liggen bij ons.” Is er sprake van een afgerond project, dan heet het ‘detachering’. “Het enige verschil is eigenlijk dat er dan een vaste begin- en einddatum is.”
Het Verschil Tussen ZZP en Loondienst: Financiële Overwegingen
ZZP'ers:
Het werken als ZZP'er biedt flexibiliteit en vrijheid, maar het gaat gepaard met geldzaken die belangrijk zijn en niet genegeerd kunnen worden. Als zelfstandige draag je zelf de verantwoordelijkheid voor verschillende financiële aspecten, waaronder belastingafdrachten, verzekeringen, pensioenopbouw en het ontbreken van vakantiegeld.
- Belastingafdrachten: Als ZZP'er ben je verantwoordelijk voor het zelf berekenen en afdragen van belastingen, wat kan leiden tot complexe administratieve taken en onverwachte financiële verplichtingen.
- Verzekeringen: Het regelen van verzekeringen zoals werkloosheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt de verantwoordelijkheid van de ZZP'er, wat een flinke extra kostenpost met zich meebrengt.
- Pensioenopbouw: Zelfstandigen moeten zelf zorgen voor hun pensioenvoorzieningen, aangezien er geen automatische pensioenopbouw is zoals in loondienst.
- Vakantiegeld: In tegenstelling tot werknemers in loondienst ontvangen ZZP'ers geen vastgesteld vakantiegeld, wat betekent dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het budgetteren van hun inkomen tijdens vakanties.
- Verkapt loondienstverband: Als je ZZP'er bent kan in sommige gevallen afhankelijkheid van slechts één opdrachtgever leiden tot de kwalificatie van een dienstverband, wat grote gevolgen kan hebben voor belastingen en sociale zekerheid. Een verkapt loondienstverband kan juridische en fiscale gevolgen hebben, zoals het alsnog moeten betalen van loonbelastingen en sociale premies.
Loondienst:
Werknemers in loondienst genieten van enkele belangrijke voordelen die financiële stabiliteit bevorderen.
- Belastingen: Werknemers hebben het voordeel dat belastingen automatisch worden ingehouden op hun salaris, waardoor de administratieve lasten verminderen.
- Verzekeringen: In loondienst zijn werknemers gedekt voor de ziektewet, werkloosheidswet, wat zorgt voor meer gemoedsrust.
- Pensioenopbouw: In loondienst bij Solide wordt automatisch bijgedragen aan een gedegen pensoenregeling, waardoor werknemers een gestage pensioenopbouw hebben.
- Vakantiegeld: Werknemers ontvangen vakantiegeld, waardoor ze financieel beter voorbereid zijn op vakantieperiodes.
- Vakantiedagen: Werknemers die fulltime werken bouwen 25 vakantiedagen per jaar op. Bij een parttime werkweek bouw je deze naar ratio op.
In het overwegen van een overstap naar loondienst is het essentieel om de financiële voordelen van deze structuur in overweging te nemen. Van belastingafdrachten tot pensioenopbouw, vakantiegeld, vakantiedagen en sociale verzekeringen. Een loondienstverband biedt een stabielere financiële basis voor werknemers.